top of page
  • Eco Auto team

Aktuálny pohľad do sveta elektromobility


Po pomerne dlhom období začínajú postupne elektromobily byť pre vozidlá so spaľovacím motorom plnohodnotnou konkurenciou. Marketingovo i vývojovo určite patrí na prvé miesto spoločnosť Tesla. Za posledných 10 rokov sa rozvoj elektromobility posunul výrazne dopredu aj napriek tomu, že napr. v USA tvorili elektromobily len 1% z celkového objemu predaných áut. Tento pomer sa v blízkej budúcnosti určite zmení.

Štáty ako Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, či Nórsko sa chystajú na elektrofikovanie dopravy v nasledujúcich rokoch a pridávajú sa k nim aj iné krajine, ktoré majú veľmi ambiciózne ciele. Podporovať rozvoj elektromobility si zaumienila aj naša spoločnosť, ktorá okrem samotného predaja elektromobilov sa zameriava aj na rozvoj nabíjacej infraštruktúry, fotovoltaiky, či vzdelávania v oblasti elektromobility.

Keď sa však na rozvoj elektromobility pozrieme detailnejšie, budeme sa určite musieť zastaviť v Nórsku, nakoľko žiadna iná krajina neurobila v prepočte na jedného obyvateľa viac. V septembri až 60% predaných áut tvorili hybridy a elektromobily. Tieto čísla stále narastajú aj vďaka štedrým dotáciám. Cieľom krajiny sú nulové emisie všetkých áut do roku 2025.

Podiel predaných elektromobilov podľa krajín (zdroj: gz.com)

"Revolúciu" v automobilovom priemysle zažívajú aj najväčšie automobilové trhy v Číne a USA. Čína prevzala vedenie v roku 2014, nespomaľuje a naďalej sa v tejto oblasti rozvíja. Aj napriek tomu, že je najväčším trhom na svete, napreduje dvojnásobným tempom oproti svetovému priemeru. Globálne čísla hovoria, že takmer 50% predaných elektromobilov je predaných práve v Číne.

Najväčšie automobilky ako sú Volkswagen, GM, Ford, Toyota či Volvo chcú predávať elektromobily masovo. Napriek ich snahe jednoznačne vedie Tesla v podiely na trhu.

Čínsky trh je rozdelený medzi niekoľkých výrobcov. Tesla sa dostala na vrchol najmä vďaka modelom S a X. Najpredávanejším elektromobilom na svete je aj naďalej Nissan Leaf a čo sa týka európskeho trhu tak jednotkou je Renault Zoe. Aj preto ponúkame na predaj najmä tieto dva elektromobily, ktoré patria medzi špičku.

Podiel predajov elektromobilov podľa značiek v 2. kvartáli 2017 (zdroj: gz.com)

zdroj: qz.com

60 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page