top of page
  • Eco Auto team

10 rád ako zvýšiť rozsah dojazdu elektromobilu


Pri elektromobiloch sa často stretávame s tým, že top témou pri rôznych diskusiách býva dojazd samotného elektromobilu, ktorý závisí najmä od kapacity akumulátora, prevádzkovej spotreby, štýlu jazdu, či iných parametrov, ktoré majú vplyv na počet kilometrov, ktoré elektromobil prejde na jedno nabitie.

nissan leaf

V nasledujúcom článku vám prinášame pár rád, s ktorými určite predĺžite dojazd vášho elektromobilu. To, že rady fungujú môžeme zaručiť, lebo sami jazdíme na rôznych typoch elektromobilov. Takže poďme na to!

1. Plynulá jazda

Jednoducho povedané, jazda s ťažkou nohou bude rýchlejšie odčerpávať batériu elektromobilu. Samozrejme všetkých nás láka pri elektromobiloch vysoký krútiaci moment a rýchle štarty, ale z pohľadu dojazdu je lepšie keď ten štart je pekne plynulý.

2. Spomaľ

Pokúste sa dodržiavať pod 60 km/h tam, kde je to možné a samozrejme dodržiavať povolenú rýchlosť. Ideálne na spotrebu energie vplýva jazda po mestskej komunikácii. Ak má váš elektromobil Eco režim, nezabudnite ani na jeho aktiváciu.

3. Rekuperačné brzdenie

Využívajte čo najčastejšie možnosti rekuperačného brzdenia. Vtedy efektívne dobíjate akumulátor a predlžujete tým dojazd. Tento "efekt" pôsobí nie len pri samotnom brzdení, ale i pri spomaľovaní elektromobilu.

4. Predhrejte si váš elektromobil

Niektoré elektromobily je možné vyhriať na požadovanú teplotu už pred samotnou jazdou a to pomocou aplikácie z pohodlia domova. Vy už následne nastúpite do vyhriateho vozidla a môžete sa vydať na cestu. Týmto predídete vyššej spotrebe elektromobilu na začiatku jazdy.

5. Klimatizácia

Aj klimatizácia pomáha tomu, že váš akumulátor sa rýchlejšie vybíja. Skúste namiesto klimatizácie používať iba ventilátor namiesto spustenej klimatizácie. Určite tým predĺžite váš dojazd. Na leto máme jeden typ a počas nabíjania nastaviť teplotu vozidla na požadovanú úroveň a vy už nastúpite do vozidla s ideálnou teplotou.

6. Pneumatiky

Správne nahustené pneumatiky vám pomôžu taktiež o niečo zvýšiť váš dojazd. Taktiež tým aj predĺžite životnosť vašej pneumatiky.

7. Čo najmenší odpor

Vyhnite sa inštalácii vonkajšieho príslušenstva ako sú strešné nosiče na vašom elektrickom vozidle. Myslite na aerodynamiku vášho elektromobilu nakoľko takéto položky môžu zvyšovať spotrebu elektromobilu a zmenšovať dojazd.

8. Cestujte na ľahko

Najjednoduchším spôsobom ako o niečo predĺžiť dojazd je znížiť hmotnosť elektromobilu. Samozrejme tým nemyslíme, aby ste váš elektromobil vybrakovali, ale zvážte napr. to, či všetko čo máte v kufri aj reálne potrebujete. Približne 100 kg naviac môže zvýšiť spotrebu elektromobilu o cca.1-2%.

9. Plánujte viac efektívnejšie

Pre tých, ktorí radi cestujú máme možno zaujímavú možnosť a to namiesto diaľnice zvoliť trasu, ktorá nie je až tak náročná na spotrebu. Taktiež sa môžete, ak je to možné, vyhnúť napr. horským oblastiam, kde potrebujete využiť viac energie. Ak má váš elektromobil navigačný systém, ktorý môže navrhnúť energeticky účinnejšie trasy, skúste ho využiť.

10. Plánujte nabíjanie akumulátora

Ideálnym spôsobom nabíjanie je v pohodlí vášho domova, teda v garáži, pod prístreškom resp. pri vašom rodinnom dome. Ideálnym riešením je nabíjanie vášho elektromobilu doma, aby ste mali vašu batériu nabitú na 100% pred vyrazením na cestu. Na druhej strane odporúčame využívať verejné nabíjacie stanice len na dobíjanie vášho elektromobilu tak, aby ste s elektromobilom zašli domov a tam ho znova dobili. Toto riešenie vám môže navyše ušetriť aj nemalé financie.

Týchto pár rád vám môže dopomôcť k tomu, aby ste dojazd svojho elektromobilu o nejakých tých pár kilometrov natiahli, ale na druhej strane v dnešnej dobe ponúkajú už elektromobily dostatočný dojazd na to, aby ste si jazdu mohli vychutnať naozaj komfortne a nemuseli sa uchyľovať k niektorým z vyššie uvedených bodov.

V prípade ak by ste si chceli vyskúšať jazdu elektormobil na živo, neváhajte a objednajte si testovaciu jazdu na našom showroome.

269 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page