top of page
  • Eco Auto team

Počet nabíjacích staníc pre elektromobily rastie


V predchádzajúcom článku sme vám priniesli článok o stúpajúcom trende predaja elektromobilov v EÚ a na Slovensku. Ako je to však s rozvojom nabíjacích staníc, ktoré priamo ovplyvňujú aj rast elektromobility ako takej? Odpoveď na túto otázku vám prinesieme v tomto článku.

Počet nabíjacích staníc pre elektromobily rýchlo rastie

Nabíjacia stanica Nikola

Nabíjacie stanice sú pre elektromobily veľmi dôležité najmä pri cestovaní na dlhšie vzdialenosti. Vo všeobecnosti platí, že pri kratších vzdialenostiach je výhodnejšie využívať nabíjanie elektromobilu v pohodlí domova, ideálne počas noci. Dnes už ani cestovanie na dlhšie vzdialenosti s elektromobilom nie je žiadny problém. Sami sme si vyskúšali cestu na východné i západné Slovensko a cestu sme zvládli bez problémov. Sieť nabíjacích staníc je už dneska na dostatočnej úrovni. Štandardom pre nabíjacie stanice v Európe sa stal konektor Type 2 (Mennekes). Takýto typ konektoru majú samozrejme aj stanice značky Nikola, či Polyfazer, ktoré ponúkame v našom showroome.

Čo na to štatistiky?

Podľa štatistík, ktoré pravidelne zverejňuje EUROPEAN ALTERNATIVE FUELS OBSERVATORY (EAFO) to vyzerá pre rozvoj elektromobility veľmi pozitívne, čo potvrdzuje aj nasledovný trendový graf.

Graf: počet nabíjacích staníc v EÚ podľa typov (zdroj: EAFO)

Na grafe vidieť ako sa každým rokom počet nabíjacích staníc v rámci Európskej únii neustále rozširuje a medziročne narastá.

Ako sme na tom na Slovensku?

Graf: počet nabíjacích staníc na Slovensku podľa typov (zdroj: EAFO)

Na Slovensku výstavba nabíjacích staníc kopíruje trend EÚ, kde najväčší skok bol medzi rokmi 2015 a 2016. V roku 2018 očakávame ešte väčší záujem o výstavbu nabíjacích staníc, čo potvrdzuje aj záujem zákazníkov v našom showroome. O rozvoj infraštruktúry nabíjacích staníc prejavujú záujem okrem miest a obcí, aj napríklad reštaurácie, či penzióny, ktoré aj takýmto spôsobom chcú pritiahnuť potenciálnych zákazníkov. Výhodou investovania do nabíjacej stanice je, že aktuálne je ešte dostatočné množstvo "strategických miest", kde je možné nabíjaciu stanicu umiestniť a tým viacej využiť jej potenciál a samozrejme skrátiť časovú návratnosť investície.

Mapa nabíjacích staníc (zdroj: kdenabijat.sk)

601 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page