top of page
  • Eco Auto team

Štatistiky predaja elektromobilov - júl 2018


Dnes sa nachádzame už v druhej polke roku 2018 a to o čom sme boli presvedčení na konci roku 2017 sa nám do bodky napĺňa. Boli sme presvedčení, že po uvedení druhej generácie Nissanu Leaf na európsky trh, tento elektromobil zvalcuje svoju konkurenciu i doterajšieho lídra v predaji elektromobilov Renault Zoe.

Na európskom trhu vládne v roku 2018 Nissan Leaf

V tomto článku vám prinášame najnovšie štatistiky predaja elektromobilov európskom, slovenskom, či českom trhu.

Štatistiky predaja elektromobilov v EU

Štatistiky predaja elektromobilov na európskom trhu

Štatistiky predaja z portálu EAFO jasne hovoria o tom, že Nissan Leaf je zatiaľ najpredávanejším elektrickým vozidlom na európskom trhu. Na druhom mieste je zatiaľ Renault Zoe, ktorý bol v predchádzajúcich rokoch jasným lídrom v predaji. Jeho novšia verzia však nepriniesla nejaké výraznejšie zmeny ako tomu bolo napr. pri Leafe a možno, že aj to ovplyvnilo, že sa poradie na prvom mieste prehodilo. Na treťom mieste skončil e-Golf, ktorý zatiaľ dosahuje podobné predajné objemy ako tomu bolo v minulom roku.

Štatistiky predaja elektromobilov na Slovensku

Štatistiky predaja elektromobilov na Slovensku

A ako je na tom Slovensko z pohľadu predaja elektromobilov. Za vyspelejšími krajinami stále ťaháme za kratší koniec. Na prvom mieste s výrazným náskokom skončil Nissan Leaf. Druhé miesto patrí na Slovensku elektromobilu BMW i3, ktorého sa predalo 21 kusov. Zaujímavosťou je tretie miesto elektromobilu Smart, ktoré postupne zvyšujú predaja aj na celoeurópskom trhu. Tela v zozname chýba nakoľko štatistiky sa týkajú len oficiálnych dílerov v rámci jednotlivých štátov.

Štatistiky predaja elektromobilov v Českej republike

Štatistiky predaja elektromobilov v Českej republike

A ako to vyzerá u našich susedoch? Tam je výraznou jednotkou e-Golf, ktorý výrazne vedie predaje. Až na druhom mieste sa umiestnil Nissan Leaf, ktorý dosiahol len polovičný predaj oproti e-Golfu.

Ak keď Slovensko v porovnaní s krajinami v Európe značne zaostáva, medziročné porovnania hovoria jasnou rečou a to i keď menším tempom, ale elektromobilita aj na Slovensku ide pozitívnym tempom a predaja elektromobilov sa neustále zvyšujú. Veď len Nissan Leaf v porovnaní s minulým rokom zvýšil predaj svojho elektromobilu o 341%.​

zdroj: eafo

268 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page