top of page
  • Eco Auto team

Prečo sú elektrické autá budúcnosťou?


Úspech spoločnosti Tesla je dôkazom toho, že investičná komunita verí v svetlú budúcnosť elektromobilov. Ďalším signálom že elektromobily sa dostávajú na cestu Wall Street je že spoločnosť Global X vyhradila burzový fond na lítiové a batériové technológie a práve pridala ďalší fond obchodovaný na burze venovaný autonómnym a elektrickým vozidlám.

Spoločnosť Global X nedávno predstavila svoju štúdiu elektromobilov (prostredníctvom služby Seeking Alpha), v ktorej vysvetľuje, že elektrické vozidlá sa rýchlo rozvíjajú a vyzerá to tak, že môžu spustiť najväčší prevrat odvetvia dopravy za viac ako sto rokov.

"Elektrické vozidlá sa rýchlo rozvíjajú ... "

Prečo? Pretože elektromobily majú rôzne výhody oproti klasickým vozidlám, vrátane lacnejšieho paliva, nižších nákladov na údržbu, nižšieho znečistenia ovzdušia, a náklady na batériu pre elektromobil klesajú. Na druhej strane, pre starších výrobcov automobilov, elektromobily zostávajú drahšie ako klasické automobily, ale mnohí analytici sa domnievajú, že sa to v priebehu nasledujúcich 10 rokov zmení, pretože náklady na batérie budú naďalej rýchlo klesať. V trojročnom období od roku 2014 do roku 2016 náklady na batérie klesli o viac ako 50% čím sa elektromobily výrazne približujú parite s nákladmi štandardných spaľovacích automobilov.

Dojazd elektrických vozidiel sa tiež zlepšuje. Prečo je to dôležité? Pretože spotrebitelia potrebujú prekonať krátkosť v dosahu, alebo sa obávajú, že batéria ich nebude môcť doviezť k najbližšej nabíjacej stanici. Vzhľadom na to, že výkony batérií sa naďalej zlepšujú a tiež dochádza k rozšíreniu sieti nabíjacích staníc pre elektromobily, sa tento strach pravdepodobne časom zníži. V posledných šiestich rokoch sa priemerný dojazd zvýšil o 56% a niektoré modely môžu jazdiť viac ako 500km na jedno nabitie.

Napokon celkový predaj plug-in vozidiel je na vzostupe. Hoci trh EV je len zlomok celkového trhu s automobilmi, predaj sa zrýchlil. V roku 2017 predstavoval predaj elektrických vozidiel vrátane plug-in hybridov 1,7% celkových predajov automobilov po celom svete. To predstavuje výrazný nárast od roku 2016, kedy predaj dosiahol iba 1,1% celkového trhu s automobilmi. V Nórsku tvoril podiel EV až 39%.

zdroj: https://cleantechnica.com

44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page