top of page
  • Eco Auto team

Nový Nissan Leaf už na Slovensku


Tento týždeň sa na Slovensku prvý krát predstavila oficiálne nová verzia 100%-ného elektromobilu. Aj keď k dispozícii bola len japonská verzia určite stálo za to sa s ňou zoznámiť.

Druhá generácia Nissanu Leaf bude tento rok vyrábaná aj v anglickom Sunderlande a americkom Tennessee, čo by malo minimalizovať problémy s počiatočnými dodávkami nových vozidiel.

Určite o novom modeli ste už kde čo počuli, takže určite budete súhlasiť, že oproti predchádzajúcej verzii je nový model podľa špecifikácií lepší vo všetkých smeroch.

LIMITOVANÁ EDÍCIA 2.ZERO

Stále je ešte možné objednať uvádzaciu limitovanú edíciu 2.ZERO, ktorú si môžete objednať aj cez našu spoločnosť EcoAuto. Vyznačuje sa najmä plnou výbavou, ktorá si vypýta aj trošku vyššiu cenu (36 650 €).

Predstavený model bol v čiernej metalíze a elektromobil v tejto farebnej kombinácii vyzerá veľmi štýlovo. Osobne si myslíme, že po dizajnovej stránke Leaf spravil výrazný posun vpred. Určite jeden z najväčších rozdielov oproti predchádzajúcej verzii je predná časť vozidla (maska, ...), ktorá opúšťa od výrazných predných svetiel.

Interiér pôsobí veľmi moderne a hodnotne. Ovládanie jednostupňovej "automatickej" prevedovky ostáva bez zmeny v podobe "joystiku", ktorý je veľmi podobný ako v predchádzajúcej verzii. Displej sa rozšíril, čo určite vítame. Uvidíme s čím Nissan ešte prekvapý v európskej verzii modelu.

Ďalšou výhodou novej verzii je rozšírenie batožinového priestoru, ktorý sa navýšil na 435 litrov.

Vozidlo je úplne tiché, čo dokazovalo aj pri ukážke autonómneho parkovania, ktoré fungovalo úplne bez problémov. Vozidlo identifikuje možné parkovacie miesta a zobrazí ich na centrálnom paneli. Potom stačí už len kliknúť na vybrané miesto na disleji.

Zástupcovia značky potvrdili, že limitovaná edícia by mala byť dostupná v marci 2018, čo je mesačný posun oproti prvotným informáciám. Zatiaľ stále čakáme na presné špecifikácie výbav a cenových relácií nového modelu. Vieme len, že sa bude ponúkať v troch výbavách a presné informácie by mali byť známe začiatkom roku 2018. Ceny by mali byť zhruba na rovnakej úrovni ako pri predchádzajúcom modeli, možno o niečo vyššie, čo by však malo byť kompenzované bohatšou výbavou.

AKUMULÁTOR A DOJAZD

Nový Leaf by mal byť k dispozícii od roku 2019 aj s akumulátorom (batériou) o kapacite 60 kWh, čo by malo zabezpečiť dojazd okolo 500 km (NEDC). Verzia, ktorá prichádza na trh začiatkom budúceho roku ponúkne akumulátor (40 kWh) s dojazdom 378 km. Čo sa týka záruky na akumulátor, tak očakávania sú minimálne na rovnakej úrovni ako pri predchádzajúcom modeli a to 8 rokov resp. 160 000 km. Elektromobil bude vybavený 6,6 kW palubnou nabíjačkou. Samozrejmosťou je podpora rýchlonabíjania, pričom je veľmi pravdepodobné, že nový Leaf bude podporovať aj nový 150 kW CHAdeMO štandard ver. 1.2.

JAZDNÉ VLASTNOSTI

Od nového Leafu očakáme aj veľmi dobré jazdné vlastnosti. Nový Leaf bude mať k dispozícii výkonnejší elektromotor - 110 kW (150 k) s krútiacim momentom 320 Nm. Vyšší výkon by sa mal prejaviť najmä na dialnici pri vyšších rýchlostiach, kde by mal byť elektromobil "živší" oproti predchádzajúcej verzii.

ZÁVER

Už sa nevieme dočkať na reálny test nové Leafu, ktorý podľa nášho názoru bude určite jedným z hitov v budúcom roku a má určite našliapnuté stať sa najpredávanejším elektormobilom na svete tak ako jeho predchodca.

Za poskytnuté informácie ďakujeme portálu eautoportal

58 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page