top of page
  • Eco Auto team

Ostrovný fotovoltaický systém - sloboda, nezávislosť a energia


Solárne ostrovné fotovoltaické systémy nám dodávajú slobodu a nezávislosť a vedia výrazne zlacniť prevádzku elektromobilu. Solárny Ostrovný systém s 9 fotovoltaickými panelmi dokáže v lokalite Zvolen vyrobiť za rok 2 560 kWh elektrickej energie. Denne v priemerne 7,02 kWh, čo znamená, že priemerne denne môžeme s využitím tejto elektrickej energie prejsť napr. s elektromobilom Nissan Leaf 30 až 40 km a ročne 10 950 až 14 600 km.

Je pravda, že počas 4 mesiacov v roku (január, február, november a december) je možné denne najazdiť len 10-15 km, ale v letných je to cez 50 km denne, čo na jazdu po meste bohato postačuje. Na viac, nie je zlé mať dobrý pocit, že prispievam k lepšiemu ovzdušiu a šetrím peňaženku, kedže slnko zatiaľ ešte faktúry neposiela.

Pri prepočtoch sme vychádzali z odhadov vyrobenej elektrickej energie uvedenej nižšie.

PVGIS estimates of solar electricity generation Location: 48°33'41" North, 19°8'32" East, Elevation: 338 m a.s.l., Solar radiation database used: PVGIS-CMSAF Nominal power of the PV system: 2.5 kW (crystalline silicon) Estimated losses due to temperature and low irradiance: 7.7% (using local ambient temperature) Estimated loss due to angular reflectance effects: 2.9% Other losses (cables, inverter etc.): 14.0% Combined PV system losses: 23.0% Fixed system: inclination=34 deg., orientation=0 deg.

PDP: priemerná denná výroba elektrickej energie z daného systému v kWh

PMP: priemerná mesačná výroba elektrickej energie z daného systému v kWh

DZ: priemerná denná hodnota globálneho žiarenia na m2 prijatého daným systémom v kWh/m2

PZ: priemerný sumár globálneho žiarenia na m2 prijatého daným systémom v kWh/m2

281 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page