top of page
  • Eco Auto team

Nissan Leaf 2018 - tri rôzne tempomaty


Máme sa na čo tešiť. Už začiatkom budúceho roku príde na európsky trh nový Nissan Leaf. Ponúkne nie len nový dizajn z vonku ale i z vnútra, viac výkonu, vyšší dojazd a množstvo štandardných, ale i voliteľných prvkov aktívnej bezpečnosti.

Čomu sa však v tomto krátkom článku chceme venovať sú tri rôzne typy tempomatov. Jednotlivé typy tempomatov závisia od zvolenej výbavy.

Zdroj: nissan

V základnej výbave S je k dispozícii štandardný tempomat. To znamená, že vodič si nastaví rýchlosť a elektromobil ju udržuje. Tento typ samozrejme nie je ničím novým. Vodiči ho poznajú už 20 rokov. Dôležité je najmä z pohľadu bezpečnosti, aby si vodič dával pozor na vyhýbanie sa najmä vozidlám pred ním. Tento druh tempomatu je ponúkaný už v základnej výbave, čo nie je štandardom pri základných výbavách u iných značiek.

Používanie tempomatu pomôže najmä na diaľniciach znížiť spotrebu energie tým, že rýchlosť bude kontinuálne udržiavaná, čo je výhodou oproti "pravej nohe vodiča".

Vyššia výbava SV a SL dostane adaptívny tempomat, ktorý Nissan označuje aj ako inteligentný tempomat, ktorý používa senzory smerujúce dopredu a riadiacu "logiku", aby udržal Leaf v dostatočnej bezpečnej vzdialenosti od auta pred ním.

Zdroj: nissan

Ďalším typom tempomatu, ktorý Nissan ponúka pre verzie SV a SL, sa nazýva ProPilot Assist a spája adaptívny tempomat s aktívnym riadením jazdného pruhu. Umožňuje autonómnu jazdu v jednom diaľničnom pruhu. Túto technológiu budete mať možnosť ovládať dotykom jedného tlačidla. Ak túto technológiu aktivujete, bude ovládať riadenie, akcelerátor a brzdy. Priamo teda ovplyvní smer a rýchlosť jazdy vrátane akcelerácie aj brzdenia a tak vás odľahčí pri jazde napr. v hustej mestskej premávke alebo pomalej jazde v kolóne.

Nissan aj naďalej bude technológiu ProPilot zdokonaľovať a posúvať ju na stále vyšší stupeň autonómie. Táto technológia patrí do strategického programu Inteligentnej mobility Nissan.

Na záver článku pripájame slová riaditeľa divízie elektromobilov spoločnosti Nissan Europe, ktorý takto opísal nový Leaf:

Gareth Dunsmore: „Nový Leaf dokonale stelesní koncepciu Inteligentnej mobility Nissan a stane sa najvyspelejším elektromobilom na trhu. Revolučná technológia ProPilot otvorí cestu k širšiemu využitiu viacerých predností elektromobility. Bude sa podieľať na čistení atmosféry miest a vytváraní plynulejšej dopravy.“

Ak sa Vám článok páčil, budeme radi za zdieľanie.

65 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page