top of page
Eco Auto team

Ekologickejšie autá stoja viac ale ...


Inštitút environmentálnej politiky spracoval dokument o tom ako šetriť životné prostredie a peniaze cez zelené verejné obstrarávanie.

Okrem iných oblastí, sa inštitút venoval aj oblasti elektromobility a práve závery z tejto oblasti vám prinášame v nasledujúcom článku.

EKOLOGICKEJŠIE AUTÁ STOJA VIAC AKO "ŠTANDARDNÉ" ...

Kúpna cena je u ekologických áut vyššia, tento rozdiel sa však bude v budúcnosti znižovať. Pri zohľadnení počiatočnej investície sa spomedzi ekologických áut najviac oplatí hybrid, pričom elektromobil a plugin hybrid patria zatiaľ na trhu medzi najdrahšie. Cenový rozdiel sa však bude s rýchlym pokrokom nových technológií v najbližších rokoch rýchlo znižovať.

... NO CELKOVÉ PREVÁDZKOVÉ NÁKLADY SÚ NIŽŠIE

Celkové náklady ekologických áut sa s rastúcim počtom najazdených kilometrov približujú štandardnému, od 160 tis. km je elektromobil najvýhodnejší. Napriek nízkej kúpnej cene sa štandardné auto postupne stáva ekonomicky najmenej výhodnou alternatívou.

Nákladovo najvýhodnejší pri dlhodobej prevádzke je elektromobil, ktorý má najnižšiu jednotkovú cenu jazdy. Pod vyššie náklady sa okrem ceny palív podpisujú nároky na opravy a údržbu spaľovacích motorov, ktoré sú násobne vyššie ako pri elektrickom motore. Napriek tomu, že v rámci jedného modelu sú spravidla veľké rozdiely v cene medzi štandardným a ekologickým autom, pri plánovaní kúpy auta v danej (strednej) triede je možné už dnes urobiť „zelený“ výber, ktorý bude zároveň aj ekonomicky výhodný z dlhodobého hľadiska. Napríklad kúpna cena Škody Octavia je o tretinu menšia ako Hyundai Ioniq Electric či Nissanu Leaf, no po najazdení 100 tis. km sa celkové náklady na ich používanie vyrovnajú.

Zdroj: správa marec 2018, Inštitút Environmentálnej Politiky

Celú správu nájdete TU


47 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page