top of page
  • Eco Auto team

Od 1. júla 2019 musia byť všetky elektromobily počuť


Plusom ale zároveň aj mínusom pre elektromobily je určite to, že oproti spaľovaciemu motoru vydáva o dosť menej hlučnejší zvuk, ktorý pri menších rýchlostiach takmer vôbec nie je počuť.

Na jednej strane je to pre obyvateľov miest veľké plus lebo ich zbytočne nezaťažuje hluk, ale na druhej strane je to veľmi nebezpečné napríklad pre chodcov.

Tento krok určite chválime nakoľko si myslíme, že bezpečnosť by predsa len mala byť na prvom mieste a preto tento krok vítame.

Od 1. júla prichádza z Európskej únii novela, ktorá zaväzuje výrobcov elektrických vozidiel implementovať do elektromobilu zariadenie, ktoré bude vydávať bližšie nešpecifikovaný zvuk. Novela by mala pokrývať všetky vozidlá so štyrmi kolesami, takže napríklad motocykle budú od tohto nariadenia oslobodené.

Systém s oficiálnym názov AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) by mal zabezpečiť, aby vozidlo idúce do 20 km/h vydávalo nepretržitý hluk na úrovni aspoň 56 decibelov. Maximálna úroveň hlasitosti je obmedzená na 75 decibelov, čo v porovnaní so spaľovacím motorom je o cca. 10 decibelov menej. ň

Zatiaľ nie je nikde stanovené, aký presne by to mal byť typ zvuku, preto predpokladáme, že každá automobilka k tomu pristúpi individuálne. Napríklad Nissan to vyriešil nasledovne:

Toto opatrenie určite pomôže zvýšiť bezpečnosť chodcov, preto sme radi, že s ním Európska únia prichádza.

80 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page